Deštná

Deštná – město dvou muzeí

se nachází nedaleko Jindřichova Hradce, v blízkosti zámku Červená Lhota. Osu krajiny tvoří Deštenský potok tekoucí až do Lužnice.

Historie:

Pojmenování Deštná se přičítá deštivé krajině, nebo vychází ze staroslovanského výrazu „deščený“, tzn. bidlový les. Údobí trvalého osazení Deštné bylo ve druhé polovině 12.století. Ve 13.století zde němečtí kolonisté založili původně románský kostel a zasvětili jej bamberskému biskupovi svatému Ottonovi. Koncem 16.století zde byl objeven pramen minerální vody a nad ním vystaven kostelík sv. Jana Křtitele. Na náměstí se nachází barokní kašna se sochou anděla z r. 1888, kamenný sloup a kašna z r. 1658 a památník padlých obou světových válek. Na nedalekém Novém Dvoře strávil své poslední roky života hudební skladatel Karel Ditters z Ditterstorfu, pohřben je na místním hřbitově. Město Deštná provozuje dvě muzea – Letecké muzeum a Provaznické muzeum Karla Klika.

723 518 377 Letecké muzeum průvodce

723 518 377 Provaznické muzeum K. Klika průvodce

 

autoservis benzinová stanice hasičský sbor houbaření kadeřnictví kaplička kavárna, cukrárna kostel lékárna lékař míčové hry, sportoviště pěší turistika pošta taneční parket veřejný internet vlejbalové hřiště autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace tenis

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí





Kontakty

Kraj: Jihočeský kraj

Okres: Jindřichův Hradec

Telefon: 384 384 231

Telefon: 723 734 612

Telefon: 384 384 291

Email: podatelna@destna.cz

Web: www.destna.cz

Web: www.facebook.com/Mestodestna

Web: www.zs-destna.cz

Web: www.facebook.com/zs.destna