Moravský Krumlov

Malebné městečko leží v kotlině krumlovských slepencových skal, obemknuté meandrovitým tokem řeky Rokytné. Město je přirozeným centrem severovýchodní části znojemského regionu v oblasti veřejné správy, obchodu, školství, kultury a sportu.

První věrohodná písemná zmínka vztahující se ke Krumlovu je z roku 1289. Původ jména města můžeme zřejmě hledat v německém „krumm = křivý“, podle meandru řeky Rokytné.

Původní středověký hrad byl v 16. století za pánů z Lipé přestavěn na rozsáhlé renesanční sídlo. Mezi jeho největší pozoruhodnosti patří vnitřní nádvoří s třípodlažními arkádami, hranolová zámecká věž s arkádovým ochozem a dřevěné schodiště, které propojuje velké a malé zámecké nádvoří. Téměř tři století krumlovský zámek a panství patřilo rodu Liechtensteinů, město krátce neslo název Liechtenstein.

Zámecký areál koupilo v roce 2016 město Moravský Krumlov. Po obdržení dotací v roce 2019 zahájilo rozsáhlou rekonstrukci jižního zámeckého křídla i zámecké věže. V květnu 2020 byly zahájeny opravy východního křídla zámku, kde je od srpna 2021 opět umístěno 20 monumentálních velkoformátových pláten Alfonse Muchy ,,Slovanská epopej". Od července 2022 bude veřejnosti zpřístupněno i nově zrekonstruované jižní křídlo.

Zámek je centrem kulturního dění – výstav, koncertů, společenských událostí, kulturních akcí na zámeckém nádvoří.

Z dalších pamětihodností se připomíná nejstarší zachovaná stavba na náměstí, tzv. Knížecí dům ze 13. století, v současnosti sídlo městské galerie, muzea, informačního centra, najdete zde řadu obchůdků a služeb.

Sakrální stavby představují kostel Všech svatých s blízkou Lichtenštejnskou hrobkou, kostel sv. Bartoloměje s bývalým klášterem, v současnosti sídlem radnice.

Výraznou dominantu města tvoří kaple sv. Floriána, patrona města, vystavěná koncem 17. století na kopci nad městem. Z návrší uvidíte naše město a okolní krajinu jako na dlani. Každoročně v květnu se zde koná Floriánská pouť.

V blízkosti zámeckého parku se nachází židovský hřbitov, němý svědek připomínající židovskou komunitu ve městě.

Ale nejen historií Moravský Krumlov oplývá. Město je významným kulturním centrem regionu s pestrou nabídkou kulturních a společenských akcí.

Mezi tradiční akce ve městě patří reprezentační ples města, Josefský košt vín, výstava Moravskokrumlovských výtvarníků, Setkání pěveckých sborů,  koncert festivalu Hudební slavnosti, výstavní a přednášková činnost v Galerii v Knížecím domě, turistický pochod Krumlovská „36“, letní rybářský karneval. V červnu se ve městě konají koncerty Mezinárodního hudebního festivalu  CONCENTUS MORAVIAE. Oblibu návštěvníků si získaly další akce - prázdninový pojízdný kinematograf a Malý festival loutky, podzimní Burčákobraní a  předvánoční akce na náměstí Pohádkové Vánoce.

Moravský Krumlov je přitažlivý rozmanitou krajinou v meandrech řeky Rokytné a Národní přírodní rezervací „Krumlovsko-rokytenské slepence“. Jejím územím prochází naučná stezka obnovená v roce 2019 s třinácti informačními panely přibližujícími faunu, floru, krajinu a historii města. Přívětivé okolí vybízí k vycházkám a pohybovým aktivitám nordic walking např. městským procházkovým okruhem kolem řeky Rokytné nebo ke kapli sv. Floriána nad městem a kapli P. Marie v blízkosti místní části Rokytná.

I cyklisté si přijdou na své. Ve městě začíná větev Znojemské vinařské stezky.

Ze severu přichází cyklotrasa z Ivančic a Třebíče, v jihozápadním směru s odbočkou na Dolní Kounice existuje spojení s Lednicko-valtickým areálem, na západ Vás zavede Páteřní cyklostezka Krumlovsko-Jevišovicko až do Vranova nad Dyjí. Krumlov je napojený na síť cyklostezek procházejících vinorodou Moravou. Díky rozvinuté síti cyklotras se snadno dostanete na mezinárodní Jantarovou stezku (Brno-Vídeň) nebo mezinárodní Greenways spojující Prahu s Vídní.

Netradiční zábavu nabízí discgolfové hřiště v atraktivním prostředí volně přístupného zámeckého parku, je zde rozmístěno 15 košů (jamek). Jedná se o nenáročné celoroční sportování pro všechny věkové skupiny od rodin s dětmi po seniory.

V letních dnech se můžete osvěžit v areálu koupaliště u Sídliště.

V současné době žije ve městě 5 770 obyvatel (k datu 31. 12. 2022).

 

AKCE 2023:

https://kalendar.mkrumlov.cz/kalendar/

 

Členem mikroregionů

Moravskokrumlovsko

autoservis benzinová stanice chráněnná krajinná oblast lékař parkoviště policejní služebna pošta veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika informace možnost koupání muzeum víceúčelové hřiště vlakové spojení zřícenina

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Znojmo

Telefon: 515 300 711

Email: eposta@mkrumlov.cz

Web: www.mkrumlov.cz

Web: www.facebook.com/mkrumlov.cz