Přerov

Město Přerov leží na řece Bečvě. Svou zeměpisnou polohou  je křižovatkou cest a srdcem Moravy.

Osídlení lokality sahá až do pravěku, o čemž svědčí světově známé archeologické naleziště Přerov - Předmostí Nejstarší písemná zpráva o Přerově pochází z roku 1141. Na královské město byl Přerov povýšen v roce 1256 Přemyslem Otakarem II. Později se Přerov stal na dlouhou dobu sídlem rodu Pernštejnů a Žerotínů. Přerov je také právem nazýván městem Blahoslavovým a Komenského, nejvýznačnějších osobností jednoty bratrské.

Současný Přerov láká návštěvníky zachovalou městskou památkovou zónou, ve které se nachází měšťanské domy z 15. a 16. století, zbytky středověkých hradeb s fortnou a renesančně upravený zámek, ve kterém sídlí Muzeum Komenského se svými cennými exponáty od archeologických nálezů přes minerály a sbírku entomologickou až po expozici dobové školní třídy z dob Učitele národů J. A. Komenského. Ze zámecké věže dohlédnete až do městského parku Michalov, který se rozkládá na 17 ha a od roku 1992 je kulturní památkou. Nedaleko parku nabízí pro relaxaci své zázemí areál lagun, skatepark a bicrossová dráha. Novinkou pro rok 2013 se stal nevšední Discgolfpark. Kapku vzdělání Vám nabídne ornitologická stamnice Ornis, ve které je umístěna největší expozice ptáků ve střední Evropě. Za shlédnutí také stojí národní přírodní rezervace Žebračka, kterou protíná naučná vlastivědná stezka přerovským luhem. Nezapomeňte také navštívit známou archeologickou lokalitu Přerov - Předmostí, která podává svědectví o životě mamutů před 25 000 lety. Zde můžete shlédnout školní Muzeum mamutů a Památník lovců mamutů, nebo se vydat na procházku po naučné stezce Předmostím až do pravěku.

V centru města lze vidět Městský dům architektonicky významnou budovu z roku 1897 v novorenesančním slohu s bohatou štukovou výzdobou a prvky secese. Je to kulturní a společenské centrum, kde se konají různá divadelní představení, koncerty a společenské akce. Mezi nejvýznamnější hudební akce patří Československý jazzový festival s mezinárodní účastí, jehož tradice sahá až do roku 1966.

automyčka autoservis bar - nonstop benzinová stanice cykloservis čerpací stanice LPG dětské hřiště fotbalové hřiště hasičský sbor kaplička kino kostel kulečník kuželky lékárna lékař naučná stezka nemocnice parkoviště poznávací turistika přírodní park, rezervace psi povoleni sportovní hala supermarket taxislužba veterinář vodní sporty WC zahrádka nebo terasa autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum pension pivnice prodejna potravin restaurace víceúčelové hřiště vlakové spojení zámek zřícenina

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí








Kontakty

Kraj: Olomoucký kraj

Okres: Přerov

Telefon: 581 268 111

Email: posta@prerov.eu

Web: www.prerov.eu