Kladruby

Kladruby se rozkládají v lesnaté krajině nad říčkou Úhlavkou, 30 km západně od Plzně při dálnici D5. První písemná zmínka o Kladrubech pochází z roku 1115, kdy český panovník Vladislav I. založil kladrubský klášter. Tento bývalý benediktinský klášter je nejvýznamnější památkou Kladrub. Jeho současná podoba pochází z 18. století, na jeho přestavbě se podílel i Jan Blažej Santini. Kladrubskému náměstí vévodí kostel sv. Jakuba, původně gotický, do dnešní podoby přestavěný v druhé polovině 18. století. Před ním jsou umístěny smírčí kříže. Uprostřed náměstí stojí mariánský barokní sloup z pískovce z roku 1701 a také kašna, která byla součástí kladrubského středověkého vodovodu. Na náměstí se nachází také budova nově otevřeného Regionálního muzea Kladrubska, v němž se koná mnoho kulturních akcí. Neopakovatelnou atmosféru má festival Hudební léto pořádaný v kostele Nabevzetí Panny Marie v klášteře. Okolní hluboké lesy a malebné údolí kolem řeky Úhlavky bývají oblíbeným cílem turistů stejně jako naučná stezka vedoucí okolím Kladrub, součástí které je zastávka u památného dubu u kláštera. Ve městě najdeme restauraci i ubytování.

Regionální muzeum Kladrubska, náměstí Republiky 90, 349 61 Kladruby, 702 160 605 www.muzeumkladruby.cz

Město Kladruby, náměstí Republiky 89, 349 61 Kladruby

IČ: 00259888, DIČ: CZ00259888

Muzeum československého opevnění

Muzeum československého opevnění Kladruby sestává ze dvou objektů lehkého opevnění vz. 37 (lidově nazývaných řopíky), vybudovaných v roce 1938 jako hlavní obranné pásmo proti nacistickému Německu. Nachází se v těsné blízkosti kláštera v Kladrubech - 200 metrů od jeho brány u silnice směrem na Nýřany a dálniční přivaděč.

Výstava o Santiniho architektuře
Až do 29. února potrvá v Regionálním muzeu Kladrubska výstava nazvaná
Architektura Jana Blažeje Santiniho-Aichela v západních Čechách. K
vidění je deset zdařilých panelů, které představují známé i méně známé
Santiniho skvosty, které tento barokní architekt na západě Čech po sobě
zanechal - vedle kladrubského kláštera je to například kaple v Ostrově u
Stříbra, opatská rezidence ve Skapcích, klášterní areál v Plasích,
Mariánská Týnice, kostely v Kozojedech, Všehrdech, klášterní dům v
Nebřezinách a celá řada dalších. Součástí výstavy bude v pátek 19. ledna
od 17 hodin komentovaná prohlídka s autorem Mgr. Pavlem Benešem. Muzeum
je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.

Výstavu výtvarných prací Tatjany Medkové Obrazy, které mají duši, můžete od 13. ledna navštívit v Regionálním muzeu Kladrubska. Vedle více než dvou desítek obrazů autorky, pro kterou se jedná o první samostatnou výstavu, je k vidění i několik prací její pětileté vnučky Rozárky. Výstava potrvá do 24. března. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.

Mejdan pro ženský připravilo na sobotu 9. března Regionální muzeum Kladrubska ve spolupráci s Městem Kladruby. Zábavné odpoledne začíná v 16 hodin a dámy se mohou těšit na barmanskou show, pole art show, využít budou moci služeb a odborných rad masérky, vizážistky, kosmetičky, tatérky, přítomna bude i fotografka. Legendární mejdan se rozjede ve 20 hodin. Moderovat a hrát bude DJ Libor Janíček.

Vernisáž fotografií, které budou aspirovat na umístění na novou kolekci pohlednic Kladrub, se bude konat v pátek 15. března od 18 hodin v Regionálním muzeu Kladrubska. Fotografie mohli tvůrci posílat na muzejní mail a z některých došlých snímků budou vytvořeny nové pohlednice.Všechny fotografie budou vystaveny v muzeu.

Velikonoční jarmark se uskuteční v sobotu 30. března od 13 do 17 hodin v areálu Sulanova statku v Kladrubech. Dospělí i dětští návštěvníci budou moci sledovat hrané scénky z venkovského života, budou se moci zúčastnit různých tvořivých dílniček a samozřejmostí bude stánkový prodej.








 

 

 

Členem mikroregionů

Stříbrský region

dětské hřiště fotbalové hřiště horolezecké terény kaplička klášter kostel možnost jízdy na koni možnost lovu naučná stezka pěší turistika telefon veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika informace muzeum pension prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Plzeňský kraj

Okres: Tachov

Datová schránka: 2syb3q4

Telefon: 374 616 711

Telefon: 374 631 722

Fax: 374 631 090

Email: obec@kladruby.cz

Web: www.kladruby.cz

Web: www.muzeumkladruby.cz

Web: www.facebook.com/kladruby/

Web: cs-cz.facebook.com/muzeumkladruby/