Rtyně v Podkrkonoší

Město Rtyně v Podkrkonoší se nachází ve rtyňsko-svatoňovické kotlině, ohraničené hřebenem Jestřebích hor s výhledem na panorama Krkonoš. Celková katastrální rozloha činí 1389 hektarů a v nadmořské výšce 405 m zde žije 3000 obyvatel. Svojí polohou je Rtyně přirozeným východiskem k návštěvě zajímavých turistických míst a pamětihodností nacházejících se v blízkém okolí (Adršpašské skály, Babiččino údolí, ZOO Dvůr Králové, vodní nádrž Rozkoš). Na žádost obecního zastupitelstva změnilo ministerstvo vnitra r. 1931 název obce Rtyně na Rtyně v Podkrkonoší. Roku 1978 byla stále se rozšiřující obec povýšena na město. Městský znak a prapor byl výnosem Parlamentu ČR městu Rtyně v Podkrkonoší udělen r. 1996.O založení Rtyně se nedochovala žádná písemná zpráva. Jejím územím vedla od pradávna obchodní stezka, zvaná „Kladská trhovka“ a zřízením stráží na této stezce byl pravděpodobně položen základ pozdějšímu osídlení. K tomu došlo ve 2. pol. 13. století, krátce po založení hradu Vizmburk. Nejstarší zpráva o Rtyni pochází z roku 1358, kdy již obec patřila k největším v okolí.Za husitských válek byla Rtyně několikrát vypálena a při požáru shořely také výsadní listiny rtyňských rychtářů. Tyto výsady znovu potvrdil r. 1456 zemský správce Jiří z Poděbrad, pozdější český král, který panství koupil.Při selských bouřích r. 1775 se Rtyně stala centrem povstání ve východních Čechách a stará rychta sídlem selského guberna, v jehož čele stál rtyňský rychtář Antonín Nývlt.Nálezem černého uhlí koncem 16. století se postupně měnil způsob obživy obyvatel obce. K zemědělcům, tkalcům a formanům se přidávali horníci. Odborným způsobem se uhlí začalo těžit při stavbě Josefovské pevnosti r. 1797, kde se uhlí používalo při pálení cihel a vápna. Rozmach dolování nastal postavením železnice Jaroměř - Trutnov r. 1859.Dominantou města je dřevěná zvonice z 16. století a kostel svatého Jana Křtitele. O jedinečnosti zvonice vypovídá expozice zpřístupněná přímo v této stavbě. Historii města, hornictví a selskému povstání jsou věnované expozice v městském muzeu. Významnou kulturní památkou je barokní socha krále Davida z dílny sochaře Matyáše Bernarda Brauna.Dřevěná vyhlídková věž s krytým ochozem v areálu čerpací stanice dosahuje výšky sice jen 8 metrů, nabízí však překvapivě daleké rozhledy na rtyňsko-svatoňovickou kotlinu, Krkonoše a ostatní okolí.Ve Rtyni v Podkrkonoší se každoročně koná řada kulturních a sportovních akcí. K těm nejvýznamnějším patří festival dechových orchestrů Koletova Rtyně, pořádaný již více než půl století. Od nadcházející turistické sezóny je v městském muzeu k dispozici Turistické informační centrum.

 

AKCE  v r. 2023:

20. 5. Koletova Rtyně

Tradiční hudební festival, na němž vystoupí Koletova hornická hudba s dalšími hudebníky. Přírodní amfiteátr na Rychtě.

7. 7. Muzikál Kleopatra

Akci pořádá Agentura ART PRESTO. Začátek v 20:00 hod., přírodní amfiteátr na Rychtě.

15. 7. World Queen Tribute Band

Akci pořádá Orel jednota Rtyně v Podkrkonoší. Začátek v 19:00 hod., přírodní amfiteátr na Rychtě.

červenec-srpen Vlastivědné vycházky

V neděli 2. 7. vyrazíme po stopách rtyňských osobností. V neděli 13. 8. budeme putovat za rtyňskými řemesly. Začátek vždy v 9:00 hod. u rtyňského muzea.

červenec-srpen Letní kina

1. 7. TOP GUN 2, 22. 7. Ostrov, 12. 8. Avatar 2, 26. 8. Princ Mamánek, Začátek vždy v 21:10 hod., přírodní amfiteátr na Rychtě.

červenec–srpen Dny oživlé historie

1. 7., 22. 7., 12. 8., 26. 8. Tři historické postavy vám zážitkovým způsobem představí historii Rtyně. Začátek vždy v 15:00 hod. u rtyňského muzea.

5. 8. festival NOTA 2023

Od 15 hod. vystoupí v přírodním amfiteátru na Rychtě bluegrass a country kapely.

2. 9. Posvícenská zábava

Tradiční hudební zábava na Rychtě. Začátek od 19 hod.

září-říjen Rtyňské foto 2023

Vyhodnocení a výstava fotografií zaslaných do soutěže. Termín vernisáže výstavy bude upřesněn.

2. 12. Adventní koncert Koletovy hornické hudby

Tradiční adventní koncert oblíbené rtyňské kapely.

3., 10., 17. 12. Adventní vycházky s ponocným

Ponocný s vámi projde Rtyní a podělí se s vámi o zajímavé vánoční příběhy. Začátek vždy v 17:00 hod. u rtyňského muzea.

24. 12. Koletovka hraje vánoční koledy

Koletova hornická hudba zpříjemní Štědrý den hraním kolem na nádvoří Rychty.

 

Info: Městský úřad: Hronovská 431, Rtyně v Podkrkonoší, telefon 776 803 306

Web: www.rtyne.cz, www.muzeumrtyne.cz
 

 

Členem mikroregionů

Svazek obcí Jestřebí hory

běžkařské terény dálnice houbaření kavárna, cukrárna kostel lékař pěší turistika veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Trutnov

Telefon: 499 888 140

Telefon: 776 803 306

Email: podatelna@mestortyne.cz

Web: www.rtyne.cz