Lopeník

V samotném srdci Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, přímo pod hlavním hřebenem pohoří, leží obec Lopeník. 191 obyvatel zde žije v souznění s přírodou, v krajině, která vznikala desítky generací. Nízké zalidnění a roztroušená výstavba předurčují Lopeník k poklidnému rekreačnímu využití. Nabídka pro milovníky přírody je zde opravdu bohatá. Typický ráz této krajiny vytváří Lopenické sedlo. Nad ním se vypíná nejvyšší vrchol celé oblasti, Velký Lopeník, s nadmořskou výškou 911 m. Zde na pomezí mezi Českou a Slovenskou republikou, byla v roce 2005 postavena krásná dřevěná rozhledna. První rozhledna zde byla postavena již v roce 1944. Po válce shořela a v poměrně krátké době byla opět obnovena. Dosloužila v roce 1972 a od té doby stával na jejím místě pouze dřevěný triangl. V červnu r. 2002 byl položen základní kámen rozhledny nové, 22 m vysoké, které zde znovu symbolizuje přátelství Čechů a Slováků. Rozhledna byla postavena v letech 2004-2005. Pohled z jejího vrcholku nabízí opravdu krásné výhledy do okolní krajiny. Parkovat se dá na parkovišti pod lesem, nad zvonicí. Nejenom k rozhledně se však dostanete z Lopeníku po turistických značkách a po místní a naučné stezce. Kromě sítě turistických cest a místních cyklotras prochází obcí i dálková cyklotrasa s názvem Beskydsko-karpatská magistrála. Je označena č. 46 přichází od severu od města Bojkovice přes obec Komňa až do Lopeníku. Vede pak nejatraktivnějšími místy v oblasti, napříč Moravskými Kopanicemi, severovýchodním směrem. V katastru obce se nachází 2 přírodní památky - maloplošná chráněná území Grúň a U zvonice. Za povšimnutí zcela jistě patří i krásné květnaté louky, na nichž se vyskytují četné chráněné druhy rostlin a živočichů a taky starší - původní kopaničářské stavení - dům s doškovou střechou č.p.141 a hned vedle zemědělská usedlost č.p 11. , které stojí za shlédnutí.

V obci je také možnost se ubytovat a to přímo na obecním úřadě, který turistům nabízí ve čtyřech pokojích celkem 11 lůžek.

 

houbaření lesní porosty parkoviště pošta veřejný internet cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování prodejna potravin restaurace rozhledna

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Zlínský kraj

Okres: Uherské Hradiště

Telefon: 572 646 900

Email: ou@obec-lopenik.cz

Web: www.obec-lopenik.cz