Zádveřice-Raková

Obec Zádveřice - Raková vznikla sloučením obou obcí v roce 1960. Přibližně 3 km na sever od Zádveřic se nachází v malém údolí Raková. Zádveřice dnes tvoří podstatnou část obce Zádveřice - Raková. Nacházejí se na hlavní silnici vedoucí ze Zlína na Vsetín. Leží na kopcích i v údolích, kterými protéká říčka Lutoninka. Nejvyšším bodem v okolí je Tlustá hora (480 m n.m.). První písemná zmínka o Zádveřicích pochází z r. 1261. Tehdy Smil ze Střílek daroval nově založenému klášteru Smilheim ve Vizovicích svůj díl Zádveřic.V polovině 19. století odcházela celá řada rodin či jednotlivců hledat štěstí za oceán, neboť ve zdejší oblasti nebylo dostatek pracovních míst. Nárůst vystěhovalectví byl zaznamenán v roce 1856, kdy obec vyhořela rozsáhlým požárem . V obci je zřízena stálá expozice "Vystěhovalectví do Texasu koncem 19. století". Obci dominuje evangelický kostel z roku 1869, jehož první zvony měly velmi zajímavý osud. Obec Raková náležela v období před Bílou horou i v období pobělohorském, podobně jako obec Zádveřice k majetku kláštera Smilhelmu ve Vizovicích. První zprávy o Rakové jsou až z roku 1549. V současné době má obec Zádveřice-Raková 1520 obyvatel. Oblast je vyhledávána nejen k rekreaci, ale i k turistice a cykloturistice.

V roce 2021 byla dostavěna nová pumptracková dráha, která je realizována asfaltovým vnitřním oválem a šotolinovým vnějším oválem pro větší skoky. V centru obce je opraven park s různými atrakcemi pro děti různého stáří a odpočinkovými místy.

V obci se lze ubytovat v penziónu (12 - 14 osob) a k dispozici je kulturní sál s balkónem pro 200 osob.

autoservis čerpací stanice LPG hasičský sbor kostel pěší turistika autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika prodejna potravin restaurace vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Zlínský kraj

Okres: Zlín

Telefon: 577 453 115

Telefon: 725 121 161

Email: starosta@zadverice-rakova.cz

Web: www.zadverice-rakova.cz