Lety - Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

Tábor Lety byl zprvu kárný pracovní tábor, později také sběrný tábor a tzv. cikánský tábor během druhé světové války, zřízený na okraji obce Lety v dnešním okrese Písek. Oficiální označení tábora se v závislosti na jeho funkci měnila. Tábor byl založen 8. srpna 1940 jako kárný pracovní tábor.

Od 9. března 1942 zde byl vybudovaný sběrný tábor se zpětnou platností od ledna 1942. Podmínky internace ve sběrném táboře byly srovnatelné s kárným pracovním táborem – počet internovaných Romů byl menšinový. Od srpna 1942 se sběrný tábor mění v tzv. cikánský tábor v Letech u Písku. Proměňuje se i skladba vězňů – jedná se o osoby protektorátními úřady považované za Cikány, tedy především o české Romy. Ti byli drženi za nelidských podmínek a většinou zde nebo později v jiných koncentračních táborech zahynuli. Na místě byl v 70. letech 20. století vybudován zemědělský podnik – velkokapacitní vepřín. V 90. letech 20. století byl u vepřína zřízen památník, v srpnu 2017 vláda rozhodla o odkupu vepřína od jeho vlastníka, jeho následné demolici a vybudování památníku. Od 1. 1. 2018 se Muzeum romské kultury, státní příspěvková organizace, stává oficiálním správcem památníků obětem romského holokaustu na místech někdejších protektorátních tzv. cikánských táborů. Kromě Letů se jedná ještě o Hodonín u Kunštátu.

Na místě bývalého hřbitova je pomník z roku 1995 a malá expozice umístěná do replik vězeňských baráků. Tato expozice je volně přístupná, stejně tak i Informační centrum, které je v budově OÚ Lety.

Provozní doba duben-říjen 9:00 - 17:00 hodin, ostatní měsíce 9:00 – 16:00.

Prostor bývalého vepřína není veřejnosti přístupný, v současné době se připravuje architektonická soutěž na budoucí podobu pietního místa. Předpokládá se, že místo bude zpřístupněno v roce 2023.

Pietní akt věnovaný romským obětem nacismu každý rok organizuje s
laskavou podporou Ministerstva kultury ČR a Nadačního fondu obětem holocaustu.

Muzeum romské kultury

 

 

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Adresa: Lety 67, 398 04